Behandelmethoden

Natuurgeneeskundige Behandelvormen

Bachbloesem

 

Deze therapie ontleent zijn naam aan de ontdekker dr. Edward Bach, geboren in 1886. Hij kwam tot het inzicht dat de echte oorzaak van ziekte niet zozeer moest worden gezocht in de vele uitingen van fysieke symptomen, maar eerder in de negatieve psychische gesteldheden waaraan de mens kan lijden. Bach bloesem remedies zijn vloeibare plantenextracten die positief inwerken op emoties.

De geheel natuurlijke Bach Remedies helpen onze gemoedsstemmingen bij bepaalde gebeurtenissen beter in evenwicht te brengen en daardoor in harmonie te blijven met onszelf. Bach heeft de laatste 10 jaren van zijn leven gewijd aan het ontwikkelen van 38 bloesemtincturen die ons helpen onze emoties beter in evenwicht te houden en ons één te voelen met ons leven. Daarnaast stelde Bach ook een combinatie van tincturen samen, die waarschijnlijk de beroemdste van allemaal is: Rescue, ideaal voor spannende situaties en stressvolle momenten.

Het gebruik van Bach-druppels geeft geen schadelijke of ongewenste bijwerkingen, zijn niet gewoontevormend of verslavend en kunnen naast andere therapievormen gebruikt worden.

Oligo advies

 

Het Griekse woord ‘oligo’ betekent weinig of klein. Oligotherapie betekent dan ook therapie van de kleine hoeveelheden.

Oligo-elementen zijn mineralen die slechts in zeer kleine hoeveelheid in ons lichaam voorkomen. Ze worden daarom ook wel sporenelementen genoemd. Bij verstoorde stofwisselings-functies worden zeer kleine hoeveelheden sporenelementen gegeven.

Hoewel de totale hoeveelheid oligo-elementen in een volwassen lichaam op een theelepeltje past, zijn ze van groot belang voor het aansturen van onze lichamelijke functies. Ze activeren namelijk de enzymen.

Enzymen zijn lichaamseigen eiwitverbindingen die als katalysator optreden voor stofwisselingsprocessen, bij spijsvertering en de celademhaling. Een tekort aan sporenelementen kan ons enzymsysteem blokkeren, waardoor het immuunsysteem verzwakt.

De oorzaak van een tekort aan oligo-elementen ligt vaak in de darmen. In een normale darmflora bestaat een evenwicht van goede en schadelijke bacteriën en schimmels. De balans kan verstoord raken door onvolwaardige voeding, belasting door zware metalen, overmatig gebruik van drugs, alcohol en stress.

Belangrijke sporenelementen zijn o.a. chroom, fluor, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, selenium, kobalt en zink. Omdat het lichaam de sporenelementen niet zelf aanmaakt dienen we ze door middel van kruiden.

Kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen.

Oor Acupunctuur

Oor acupunctuur ofwel Auriculo-therapie is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het zetten van kleine naaldjes op bepaalde punten op de oorschelp.

Deze punten zijn via het centrale zenuwstelsel reflexmatig verbonden met bepaalde delen van het lichaam. De bedoeling is om het zelf genezend vermogen van het lichaam te activeren. 
De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen. Door middel van het zetten van naaldjes wordt de zelf genezende werking van het lichaam geactiveerd. De naaldjes blijven een bepaalde tijd in het oor zitten.
Ook op emotioneel vlak is oor acupunctuur goed inzetbaar. Zo is innerlijke onrust, nachtmerries, paniekaanvallen of slaapproblemen bij zowel kinderen als volwassenen goed te behandelen met oor acupunctuur.

Oorkaarsen

 

Oorkaars therapie is een oeroude therapie die al door de Hopi indianen werd gebruikt. Het is een ondersteunende therapie met een zeer brede werking, die gebruikt kan worden in het verbeterproces van diverse oor-, neus-, keelklachten en (andere) hoofdklachten, zoals migraine. De therapie houdt in dat de oren gereinigd worden met behulp van een, speciaal voor dit doel, vervaardigde holle kaars. Vaak worden aan oorkaarsen ook kruiden met een ontspannende of geneeskrachtige werking toegevoegd.

De kaars steekt slechts voor een klein gedeelte in het oor en doet geen pijn. Het merendeel van de kaars steekt uit het oor. De kaars wordt niet in zijn geheel opgebrand, maar tot ca. 10 cm boven de gehooringang. 

De werking 

Tijdens het verbranden zijn verschillende fasen te onderscheiden in de werking van de kaars. 

 • Dankzij het “schoorsteeneffect” ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang. De vlam zorgt ervoor dat de luchtzuil (in het oor) gaat trillen. Hierdoor wordt het trommelvlies licht gemasseerd en zorgt op haar beurt weer dat de druk in het middenoor (beter) geregeld wordt. 
 • Tijdens het branden van de kaars ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en intensiveert de warmte. De warmte zorgt ervoor dat de acupunctuurpunten in het oor worden gestimuleerd. 
 • De aangename warmte stimuleert bovendien de doorbloeding en de lymfestroom in de oren, de keel, de neus en de bijholten. 
 • De verbranding zorgt voor een zacht ruisend geluid. Dit geluid in combinatie met de weldadige warmte van de kaars zorgt voor een ontspannend gevoel. 
 • De kruiden in de kaars hebben ook een uitwerking op het middenoor, het evenwichtsorgaan, het slakkenhuis en het orgaan van Corti (via de buis van Eustachius), de mond-, keel-, neus-, en bijholten.

 

Indicaties voor behandelingen met oorkaarsen zijn onder meer: 

 • Vaak voorkomende ontstekingen in, of irritaties van keel- neus- voorhoofd- en bijholten 
 • Oordruk 
 • Verstoppingen 
 • Keelpijn 
 • Beginnende verkoudheid 
 • Stresssymptomen 
 • Nervositeit 
 • Slapeloosheid 
 • Oorsuizing 
 • Hoofdpijn 
 • Ontstoken amandelen 

Toepassing voor oorkaarsen wordt afgeraden bij:

 • Een geperforeerd trommelvlies (buisjes) 
 • Acute oorontsteking 
 • Geïmplanteerde gehoorbeentjes 
 • Eczeem of schimmelinfectie in het oor 
 • Epilepsiepatiënten. 

Quantum Allergy

 

Quantum Allergy is een natuurlijke methode die gebruik maakt van testen en resetten van verstoringen om het lichaam weer in balans te krijgen bij klachten zoals allergie, intoleranties en andere prikkels. Ieder orgaan en iedere cel heeft zijn eigen unieke trilling, ook wel frequentie genoemd. Deze trilling kan uit balans raken door een reactie op een of meerdere stoffen om wat voor reden dan ook. Op deze manier ontstaat een allergie of verstoring in het lichaam die tot klachten leidt.

Denk bij verstoringen aan ingenomen stoffen (eten, drinken, geneesmiddelen), geïnhaleerde stoffen, contactstoffen, geïnjecteerde stoffen (vaccinaties, insecten), virussen, bacteriën en schimmels. Daarnaast kunnen ook fysieke, emotionele en genetische invloeden een rol spelen.

De verstoringen kunnen zich uiten in de vorm van een allergie, intolerantie, overgevoeligheid maar ook andere lichamelijke en emotionele klachten zoals bijvoorbeeld ADHD, astma, bloeddrukproblemen, buikpijn, bronchitis, diarree, eczeem, griep, holte/oorontsteking, hoesten, hooikoorts, hoofdpijn, jeuk, kniepijn, leerproblemen, longontsteking, migraine, oorpijn, reuma, spastische darm, schimmelinfectie, vermoeidheid, verkoudheid. Kortom, eigenlijk alles waar je last van kan hebben.
 

Om te weten waardoor de balans verstoord wordt test ik via een eenvoudige spiertest via de lange armtest met behulp van reageerbuisjes of men op een bepaalde stof sterk of zwak reageert.

Om de balans te herstellen wordt met balans- en ademhalingstechnieken, visualisaties en kloppen op de rug, het lichaam gereset. Via zenuwen op de rug krijgen je hersenen een seintje. Je lichaam leert weer om normaal te reageren op datgene wat tot dan toe als verstoring wordt gezien. 

Zo kunnen verstorende patronen worden getransformeerd. Na het resetten reageert je lichaam niet langer allergisch op de stof. Klachten verminderen of verdwijnen. 

Voedings- en Orthomoleculair advies


Orthomoleculaire voeding, optimale voeding voor de cellen, begint waar de reguliere geneeskunde ophoudt. Optimale Voeding is de basis van onze gezondheid.

Uit onderzoek blijkt dat onze huidige voeding onvoldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Zelfs bij een evenwichtig voedingspatroon krijgen we vaak niet meer voldoende voedingsstoffen binnen. Daarnaast raakt ons lichaam steeds meer belast door onder andere stress, zware metalen, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, hormoongebruik en het gebruik van kleur- en smaakstoffen. Als gevolg hiervan ontstaan er tekorten in het lichaam zodat het lichaam niet meer optimaal kan functioneren.

Dit kan zich uiten in diverse klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, maag/darmklachten, intoleranties, verminderde weerstand, ontstekingen etc.

Met orthomoleculaire therapie kan de gezondheid gestimuleerd worden om het lichaam te helpen herstellen met behulp van vitaminen, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

Daarnaast is het belangrijk om het eetpatroon onder de loep te nemen en daar waar nodig is aan te passen. Zodat de aanvulling van tekorten aan nutriënten beter worden opgenomen en de afvoer van afvalstoffen bevorderd wordt. Het lichaam zal filter en sterker worden. Hierdoor wordt het zelf genezende vermogen van het lichaam geactiveerd.

Massagemethoden

Klankschaal massage


Bij een klankschaal massage ligt men gekleed op de behandeltafel. Het lichaam wordt innerlijk gemasseerd door de trilling van de klankschalen die op en rond jouw lichaam geplaatst worden. De klankschalen worden aangeslagen, waardoor je de trilling/ vibraties door je lichaam voelt gaan. Dit geeft een heerlijk ontspannen gevoel. De tonen van de klankschaal induceren alfagolven in de hersenen. Alfagolven vertragen het denken en kunnen een meditatiestaat oproepen.

Ons lichaam bestaat voor 55 tot 60 % uit water en geleid zo de trillingen prachtig door heel het lichaam heen. Niet alle organen zijn overigens even waterrijk: de longen bestaan voor 90% uit water, de huid voor 80% en de hersenen voor 70%. Hoe vochtrijker een orgaan is hoe meer resonantie met geluid mogelijk is.

Geluidstrillingen werken in op ons lichaam en kunnen emoties losmaken of herinneringen oproepen. Een massage met klankschalen heft innerlijke blokkades op en werkt diep door op het fysieke, emotioneel-psychisch en spirituele niveau. Een klankschaal massage is een fijne manier om te ontspannen en om in contact te komen met jezelf.

Manuele Lymfe Drainage

 

Het lymfesysteem is een onderdeel van het immuunsysteem en bestaat uit een netwerk van vaten waar de lymfe doorheen stroomt.

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij met specifieke handgrepen de functie van het lymfvatenstelsel geactiveerd en gestimuleerd wordt. Door zachte, ritmisch pompende bewegingen in het oedeemgebied neemt de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten toe.

Lymfbanen hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfvocht als het ware vooruitgeduwd.

Het draineren, het afvoeren van lymfe, begint in het halsgebied. Daarna worden de okselklieren en liesklieren in de gezonde gebieden gemasseerd en de lymfestroom geactiveerd. Zo wordt er in de goed werkende lichaamsdelen ruimte gemaakt om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Door daarna vanuit het oedeemgebied naar een gezond lymfegebied te masseren, wordt een alternatieve drainage route gecreëerd. Als laatste wordt in het oedeemgebied gemasseerd.


Wanneer wordt lymfedrainage toegepast?

Deze behandeling kan goed toegepast worden bij lymfoedeem, en als onderdeel van een ontgiftingsproces. Maar het is altijd een onderdeel van een combinatie van behandelingen.

Energetischemethoden

Quantum Touch


Met Quantum Touch, ontwikkeld door de levenskrachtwetenschapper Richard Gordon, worden de handen van de behandelaar om de verstoorde plek gelegd. Door een lichte aanraking wordt een hoogfrequent trillingsveld tussen de handen opgewekt en ontstaat resonantie. Dit zet de zelf-genezingskracht (de biologische intelligentie) in werking. Hierdoor ontspant het hele gebied en wordt het lichaam aangespoord om weer te gaan genezen. Pijn, emotionele en psychische klachten verdwijnen of verminderen. De behandeling begint altijd met het heup/bekken gebied en het hoofd. Dit zijn de twee belangrijkste (basis) gebieden van waaruit klachten in het lichaam ontstaan. Tijdens een behandeling kan de cliënt de kleding aanhouden.

Reiki

 

Reiki behoort tot de alternatieve geneeswijzen en wordt meestal ‘energy healing‘ of ‘healing' genoemd. Energiegenezing wordt al eeuwenlang in verschillende vormen gebruikt.

Reiki wordt uitgevoerd in een rustige omgeving. De patiënt zal in op de behandeltafel liggen, volledig gekleed. Er kan muziek zijn of niet, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt.

Je ontvangt de reiki energie via de handen van de behandelaar.

Deze plaatst zijn handen lichtjes op of over specifieke delen van het hoofd, de ledematen en de romp met behulp, gedurende 2 tot 5 minuten. De handen kunnen op verschillende delen van het lichaam worden geplaatst.

Energiegeneeskunde heeft als doel om de stroom van energie weer te helpen doorstromen en blokkades te verwijderen op een vergelijkbare manier als acupunctuur of acupressuur.

Dit kan ontspanning mogelijk maken, klachten verminderen, genezing versnellen en je nieuwe inzichten geven. Reiki doet wat voor jou het beste is en dat is voor iedereen anders.